Čočka na kyselo

Co jiného taky čekat takhle v novém roce v kulinářské rubrice, než čočku, že… Pohled do zrcadla po Vánocích je neúprosný. Když jsem byla naposledy v mém oblíbeném brněnském bezobalovém obchůdku, rozhodla jsem se vyzkoušet černou čočku. A musím říct, že právě její použití v tomto receptu povýšilo celý pokrm o level výš, proto se jí určitě nebojte dát šanci. Myslím, že odteď budu čočku na kyselo vařit minimálně jednou do týdne – jen škoda, že O. ji nerad.

  • 250g černé čočky (ideálně předem namočené)
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 červené cibule, nadrobno nakrájené
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř a ocet na dochucení
  • kyselé okurky a volské oko k podávání

Čočku uvaříme s bobkovým listem doměkka. Z oleje, cibule a mouky připravíme jíšku. Vodu slijeme kousek nad čočku, znovu přivedeme k varu a postupně vmícháme jíšku. Dochutíme, vaříme ještě 5 minut. Hotovo a hurá ke stolu :-)!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *