Turecký lilek

Inspirací pro tento recept mi opět byl můj oblíbený pořad „Pod pokličkou“, tentokrát díl věnovaný turecké kuchyni. Maruš říkala, že to je rychlý, zdravý a dobrý, tak jsem si řekla, že to teda taky vyzkouším :D…

  • středně velký lilek
  • hladká mouka
  • sůl
  • velký bílý jogurt
  • kelímek zakysané smetany
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvá pažitka

Lilek omejeme, nakrájíme na plátky o tloušťce zhruba 1 cm a nasolíme. Mezitím se můžeme vrhnout na přípravu dressingu. Ten vyrobíme smícháním bílého jogurtu a zakysané smetany, do které prolisujeme 4 stroužky česneku. Možná bych i doporučila dát o jeden stroužek méně – my jsme použili domácí a měli jsme s tím popravdě co dělat :D…na druhou stranu ale aspoň budeme zdraví 😀 ! Do dressingu přimícháme nasekanou pažitku, kterou můžeme případně nahradit koprem nebo petrželkou a pokud nemáme vůbec nic čerstvého, poslouží stejně dobře třeba koření „provensálské bylinky“ nebo bazalka. Dressing tedy máme připravený a můžeme se vrhnout zase na lilky. Ty zlehka obalíme v mouce a smažíme na rozpáleném oleji.  Podáváme přelité dressingem. Jako příloha se výborně hodí třeba čerstvé celozrnné pečivo. Ach, zní to tak zdravě O:) !

3 komentáře u „Turecký lilek“

  1. Lilek jsem ochutnala jednou v restauraci, když z meníčka zbyla už jen řecká musaka – zapékané brambory s lilkem a bůhvíčímještě – a moc mě teda nenadchl, tak pro slavnostní večeři asi přeci jen zvolím to kuřecí. Dressing ovšem zní velice lákavě 🙂

  2. No je to takové dost dietní 😀 a lilek sám o sobě mi příjde totálně bez chutí, trochu mi připomíná brambor :D. Ale ten dressing byl právě výtečnej, ten by se dal využít určitě i bez lilku 😉 !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *