Polévka z červené řepy se zázvorem

Ač nemám zrovna žádnou dvakrát reprezentativní fotku výsledku a ač vařit z červené řepy pro dítě je vždycky trochu risk :-D, nedá mi to nepodělit se o nový přírůstek do mojí polévkové sbírky. Všem strávníkům (měli jsme na návštěvě zrovna i prarodiče) tolik chutnala a tolik chválili, že mé kuchařské sebevědomí vystřelili do astrálních výšin.

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150g másla
  • 500g červené řepy
  • 50g zázvoru
  • 1l vývaru
  • 250g sterilovaných rajčat
  • sůl, pepř
  • tymián
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce octa
  • vejce (pro každého strávníka jedno)
  • 150ml zakysané smetany

Cibuli a česnek nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme máslo a restujeme nejdříve cibuli s česnekem a poté přidáme očištěnou nakrájenou řepu a kousek nasekaného zázvoru. Základ zalijeme vývarem a přidáme sekaná rajčata. Dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Polévku vaříme na mírném ohni 30 minut, poté přidáme ještě trochu balzamikového octa a rozmixujeme dohladka.

Vodu v hrnci ohřejeme na 80°C, přidáme trochu octa a soli a do vodního víru vyklepneme 1 vejce, které necháme zastřít. Hotovou polévku zjemníme zakysanou smetanou a podáváme se zastřeným vejcem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *