Receptů na syté a chutné polévky není nikdy dost. Tuto jsem objevila v Bioabecedáři, o kterém tu dnes jistě neslyšíte naposled, a hned jsem ji musela přidat do svého polévkového repertoáru.
- 100g quinoy
- 1 velká cibule, nakrájená na měsíčky
- 1 velká mrkev, nakrájená na kousky
- 5 lžic olivového nebo avokádového oleje
- plechovka loupaných rajčat
- 1,5 lžičky soli
- 2 l zeleninového vývaru
- kostka zeleninového biobujonu
- 200g řapíkatého celeru, nakrájeného nadrobno
- 4-5 stroužků česneku
- rozmarýn (ideálně čerstvý, ale dávám i sušený, když nemám)
Propereme quinou a necháme ji okapat v cedníku. Očištěnou zeleninu nakrájíme a dáme opékat na olej cibuli, česnek a mrkev a rozmarýn. Po chvíli přidáme okapanou quinou a za stálého míchání ji restujeme společně s cibulí a mrkví. Osolíme, přidáme rajčata, vývar, bujon a přivedeme k varu. Po 10 minutách přidáme řapíkatý celer a vaříme dalších 10 minut. Vypneme, můžeme přidat jemnější lístky řapíkatého celeru, dochutíme dle potřeby solí, pepřem a olejem. Podávat můžeme ozdobené kozím či ovčím sýrem nebo parmazánem.