Tento recept se u nás teď v létě těší velké oblibě. Vydlabávání lilků není zas tak pracné, jak by se mohlo zdát, takže je to vlastně i celkem rychlovka. Vyzkoušíte ji s námi?
- 200g rýže
- 2 lilky
- 1 menší pytlík černých oliv
- 100g cherry rajčat
- 150g balkánského sýra
- 1 lžíce provensálského koření
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 citron
- sůl
Rýži povaříme 15 minut v osolené vodě. Lilky omyjeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme dužinu. Osolíme a necháme vydlabanou částí dolů na papírové utěrce „vypotit“. Troubu předehřejeme na 200°C (spodní a dolní ohřev). Ve větší míse promícháme uvařenou rýži, nakrájené olivy, rajčátka a balkánský sýr, přidáme koření, olej a citronovou šťávu. Zapékací mísu či plech vyložíme pečicím papírem a vyskládáme do ní lilky řeznou stranou vzhůru. Naplníme rýžovou směsí (já do ní ještě přidávám část lilkové dužiny nakrájené na kostičky), zakryjeme alobalem a pečeme 10 minut. Poté odkryjeme a pečeme dozlatova.