Inspirací pro tento recept mi opět byl můj oblíbený pořad „Pod pokličkou“, tentokrát díl věnovaný turecké kuchyni. Maruš říkala, že to je rychlý, zdravý a dobrý, tak jsem si řekla, že to teda taky vyzkouším :D…
- středně velký lilek
- hladká mouka
- sůl
- velký bílý jogurt
- kelímek zakysané smetany
- 4 stroužky česneku
- čerstvá pažitka
Lilek omejeme, nakrájíme na plátky o tloušťce zhruba 1 cm a nasolíme. Mezitím se můžeme vrhnout na přípravu dressingu. Ten vyrobíme smícháním bílého jogurtu a zakysané smetany, do které prolisujeme 4 stroužky česneku. Možná bych i doporučila dát o jeden stroužek méně – my jsme použili domácí a měli jsme s tím popravdě co dělat :D…na druhou stranu ale aspoň budeme zdraví 😀 ! Do dressingu přimícháme nasekanou pažitku, kterou můžeme případně nahradit koprem nebo petrželkou a pokud nemáme vůbec nic čerstvého, poslouží stejně dobře třeba koření „provensálské bylinky“ nebo bazalka. Dressing tedy máme připravený a můžeme se vrhnout zase na lilky. Ty zlehka obalíme v mouce a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme přelité dressingem. Jako příloha se výborně hodí třeba čerstvé celozrnné pečivo. Ach, zní to tak zdravě O:) !
Lilek jsem ochutnala jednou v restauraci, když z meníčka zbyla už jen řecká musaka – zapékané brambory s lilkem a bůhvíčímještě – a moc mě teda nenadchl, tak pro slavnostní večeři asi přeci jen zvolím to kuřecí. Dressing ovšem zní velice lákavě 🙂
No je to takové dost dietní 😀 a lilek sám o sobě mi příjde totálně bez chutí, trochu mi připomíná brambor :D. Ale ten dressing byl právě výtečnej, ten by se dal využít určitě i bez lilku 😉 !
Jsem spíš masožravec, ale ten lilek neboli baklažán byl vážně chutný.