Zelňačka s klobásou

Zdá se, že poslední dobou jen vařím, ale jíst se musí holt pořád, že :D…mám nachystaně 3 nové články a všechny jsou z rubriky „Studentská kuchařka“. Přes semestr na nějaké vyvařování není moc času, tak se snažím experimentovat na kulinářském poli alespoň o prázdninách. První z receptů tedy není zrovna velkým experimentem, navíc jsem ho už kdysi zkoušela a nedopadl úplně zle. Pravděpodobně to bude ale na mém blogu polévková premiéra, tak doufám, že příznivce tohoto chodu konečně potěším.

  • kyselé zelí
  • klobása (doporučuju koupit tak 2-3 maďarské ;-)…)
  • cibule, česnek
  • paprika sladká i pálivá
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 dcl smetany nebo mléka
  • 4 brambory
  • sůl, kmín

Na zelňačce není nic složitého. Na trošce oleje zpěníme cibuli a česnek nakrájený na proužky. Přihodíme pokrájenou klobásu,trochu ji opečeme a necháme „okulit “ zelí. (Pokud je vám tento výraz stejně neznámý jako byl mě, můžu vám prozradit, že na serveru recepty.cz jsem se dočetla, že tím je míněno něco v tom smyslu, že zelí se jen trochu prohřeje, aby se jeho chuť spojila s chutí klobásy…tož asi tak :D…) Poté zalijeme asi 1 litrem vody a vaříme necelou půlhodinku. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky a vaříme zvlášť v kastrolku se solí a kmínem.Uvařené brambory i s vodou, ve které se vařily, vlejeme do uvařeného zelí.  Brambory se vaří zvlášť z toho důvodu, že s kyselým zelím by se údajně do měkka neuvařily. Do mléka nebo smetany rokvedláme mouku a zavaříme do polévky. Okořeníme a můžeme přidat i kostku bujónu.

Doporučuju nedávat ani na velký hrnec celou skleničku zelí, polévka je pak opravdu hodně hustá :-)…no ale proti gustu :D…Nám chutnala moc a na konzistenci jsme vůbec nehleděli, takže se řiďte citem a chutí. Bon apetit !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *