Zapečené vepřové kotlety

Tramtadadáááá…a náš první zapečený recept je konečně tady! Poprvé jsme se odhodlali upéct v naší troubě i něco jiného než jen FIMO :D. A kupodivu to dopadlo výborně, takže odteď můžete v receptové rubrice očekávat více příspěvků na (za)pečené téma. Inspiraci jsem opět našla na svém oblíbeném a často opěvovaném serveru recepty.cz :-). Pokud si budete chtít uklohnit kotlety na pekáčku s námi, budete potřebovat následující suroviny:

  • vepřové kotlety
  • brambory
  • šlehačku
  • tvrdý sýr
  • koření dle libosti (pepř, kmín, tymián, oregáno, majoránku…)
  • šunku
  • cibuli
  • pórek
  • máslo na vymazání

Pekáč nebo zapékací misku (ano, konečně jsme využili naši super zápékací misku z Billa klubu, na kterou už nám asi třičtvrtě roku sedal prach :D!) vymažeme máslem. Postupně vrstvíme na kolečka nakrájené brambory, každou vrstvu okořeníme (sůl, majoránka, oregáno, tymián, kmín) a  nakonec zalejeme šlehačkou. Nahoru položíme naklepané okořeněné kotlety (kořenila jsem jen solí, pepřem a kořením na pečené kuře) a dáme zapéct do trouby. Já jsem kotlety ještě před zapečením chvilku podusila na pánvičce, protože jsem si nebyla jistá, jestli se v troubě udělají pěkně doměka.

Cibulku nakrájíme na kostičky a zpěníme na kousku másla, přidáme nakrájený pórek a na proužky nakrájenou šunku (tu jsme bohužel neměli :_( ). Až je maso dorůžova, přidáme směs z pánve a dáme opět zapéct. Těsně před vytažením posypeme strouhaným sýrem a necháme dokřupava opéct.

Výsledek byl skutečně mňamózní, brambory dokonalé, a ikdyž vepřové normálně skoro nejím, na tomhle jsem si moc pochutnala. Bohužel se nám nepodařilo vyfotit esteticky lahodnější snímek pokrmu přímo na pekáči. Snad tedy nepohrdnete fotkou neestetické hromádky ledabyle pohozené na talíř těsně předtím, než jsme se po ní s příborem v ruce hladově vrhli :D…

P.S. Pokud si najmete někoho na škrábání těch brambor, je to skoro bez práce – a to se vyplatí 😀 !

2 komentáře u „Zapečené vepřové kotlety“

  1. Páni, máš můj obdiv, co se týče masa, troufám si jenom na kuřecí. Jednou jsem teda zkoušela dát do lasagní mleté vepřové, ale nepovedlo se mi ho nějak dobře okořenit a bylo to prostě sladké 😀 Takže od té doby se držím opět jen drůbeže 😀

  2. Já vepřové skoro nejím, většinou taky vařím jen drůbež nebo rybku :-)…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *