Slavnostní menu

Kdyby se mi chtělo, jako se mi nechce… tak už mám diplomku dávno napsanou a nemusím si vymýšlet nové recepty, abych měla co psát na blog :D. Toto slavnostní menu jsem však vytvořila k oslavě třetího výročí seznámení s Péťou a určitě si nezaslouží být zapomenuto. Je to opět trochu jiná variace na klasický řízek, která vypadá na svátečním stole s lahví vína a pugétem ve váze moc dobře :D. Na řízek v mandlovém těstíčku tedy budeme potřebovat:

  • 4 plátky kuřecích nebo krůtích prsou
  • sůl a mletý pepř + koření dle chuti
  • 250 ml kefíru nebo acidofilního mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžíce bílého vína nebo citronové šťávy
  • 4-5 lžic hladké mouky
  • 100 g mandlových lupínků
  • olej na smažení
  • zelenina na ozdobu

Omyté a osušené řízky osolíme, naklepeme lehce přes fólii a po obou stranách opepříme a okořeníme. Kefír přelijeme do mísy, přidáme vejce, sůl, bílé víno nebo citronovou šťávu, mouku a vymícháme hladké těstíčko. Nakonec vmícháme asi polovinu mandlových lupínků. V nepřilnavé pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje, řízky namočíme v těstíčku, necháme okapat a obalíme je ještě zbylými mandlovými lupínky. Řízky vložíme do rozpáleného oleje, trochu zmírníme plamen a smažíme zvolna po obou stranách dorůžova. Osmažené řízky vyjmeme a podáváme s bramborovou kaší ozdobené petrželkou a zeleninou.

Chtěla jsem vyrobit také nějaký dezert, ale protože jsme ten samý týden slavili také Péťův svátek a v lednici se nám chladil ještě kus dortu, zvolila jsem jen lehký tvarohový moučník s ovocem.

  • 1 polotučný tvaroh ve vaničce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • vanilkový cukr
  • 4 velké hrsti ovoce (já použila jahody)
  • meduňka a moučkový cukr na ozdobu 

Tvaroh vyklopíme do mísy, přidáme zakysanou smetanu, našleháme vidličkou nebo lžící dohladka, osladíme cukrem a nakonec přidáme i vybrané ovoce. Rozmačkáme je a vzniklou směs rozdělíme do skleněných pohárků (výše uvedené množství vystačí tak na 2-3 kusy), ozdobíme několika výstavními jahodami, lístkem meduňky (tu jsem neměla, tak jsem ji nahradila mandlovými lupínky), pocukrujeme a dáme chladit do lednice :-).

Pro úplnost zbývá jen dodat, že výročí bylo spláchnuto lahvinkou Müllera a o kulturní vložku se nám tentokrát postaralo několik dílu nejmenovaného kanadského seriálu pro mládež :D…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *