Inspirací k hledání nových receptů z červené čočky mi tentokrát bylo otevření „bezobalového“ obchůdku naproti mé oblíbené jídelny. Nejen že odnést si z nákupu čočku, rýži nebo mandle v papírovém pytlíku má své nezaměnitelné kouzlo, ale hlavně na tom člověk i dost ušetří. A o nový čočkový recept se tentokrát postaral můj oblíbený kulinářský blog My cooking diary, z něhož poslední dobou ráda čerpám nové nápady na vaření. Tak si nechte chutnat :-)!
- 1 malá červená cibule
- 1 malá mrkev
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 plechovka krájených rajčat
- 180g červené čočky
- 800ml zeleninového vývaru
- olivový olej
- cukr
- sůl
- čerstvé bylinky
- parmazán
Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo, cibulku nakrájíme najemno a oloupeme si česnek. Rozpálíme olej v hrnci a opečeme na něm dozlatova cibulku s mrkví. Přidáme prolisovaný česnek, kurkumu, kmín, chilli a protlak. Koření necháme chvilku rozvonět a poté přidáme plechovku krájených rajčat, propláchnutou čočku a vývar. Promícháme, osolíme a necháme asi 20 minut vařit. Nakonec dochutíme trochou cukru nebo javorovým sirupem. Podáváme posypané nastrouhaným parmazánem a čerstvými bylinkami dle chuti.