Dnešní recept pochází z poměrně nového českého magazínu S chutí o jídle, který jsem dostala ve Student Agency. S rukolou jsem dosud na talíři mnoho zkušeností neposbírala, takže to byl opět takový hokus pokus. Salát mě překvapil poměrně hořkou, ale zajímavou chutí. Rukola má navíc protirakovinné a detoxikační účinky, působí proti únavě a posiluje prý také imunitu. Takže šup s ní na talíř O:-)!
- balíček hotového listového těsta
- 1 středně velký filet z lososa
- 250g mascarpone (neměla jsem, použila jsem ricottu)
- 180g špenátu (nejlépe čerstvého)
- 180g rukoly
- sůl a pepř
- 1 vejce na potření
Troubu předehřejeme na 200°C. Jeden plát listového těsta položíme na plech vyložený pečícím papírem. Lososa necháme lehce rozmrznout, osolíme jej a opepříme. Ricottu rozmixujeme se špěnátem a rukolou – ale ne zcela do hladka. Lososa položíme na těsto, navršíme na něj rozmixovanou hmotu, zakryjeme druhým plátem listového těsta, okraje spojíme s okraji horního plátu a zahneme je dolů. Vzniklý balíček potřeme vejcem, propícháme vidličkou (já jej ještě lehce posypala sezamovými semínky) a dáme péct cca na 30 minut.
Podávala jsem s bramborovou kaší a zbytkem čerstvé rukoly.