Krémová česnečka

Winter is coming, a tak nezbývá než zásobit se recepty na vydatná jídla, která vás zahřejí a zahubí potenciál k nachlazení hned z počátku. Tento recept na krémovou česnečku, objevený ve vskutku prehistorickém čísle Albert magazínu, je za mě rozhodně adeptem na polévku sezony 🙂

  • 90g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule nakrájené na kostičky
  • 250g brambor nakrájených na kostičky
  • půl litru mléka
  • půl litru vývaru
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • bylinky na ozdobu
  • krutony

V hrnci rozehřejeme třetinu másla a ze všech stran na něm opečeme tři celé oloupané stroužky česneku. Až zezlátnou, přidáme cibuli a opékáme dvě až tři minuty. Pak přidáme zbývající máslo a brambory a znova opékáme deset minut. Jakmile změkne cibule, přilijeme mléko s vývarem a vaříme tak dlouho, dokud nejsou měkké i brambory. Na závěr polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí, pepřem a prolisovaným posledním stroužkem česneku. Podáváme s krutony (které jsem neměla, tak třeba příště) a čerstvými bylinkami (poslední dosud zimě odolávající zbytek pažitky z balkonové zahrádky). Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *