Dýňovo-čočková polévka

Pokud hledáte nějaký „trik“, jak do svého jídelníčku nenápadně vpašovat více ne příliš populárních luštěnin, tato polévka je mým tajným tipem! Můžete ji vyzkoušet i tehdy, pokud už vás klasické dýňové krémy nebaví a toužíte po nějaké inovaci 😉 Zdrojem receptu mi byl nedávno zmiňovaný Bioabecedář.

  • 0,5kg očištěné dýně Hokkaido
  • 150g červené čočky
  • 1 větší cibule
  • 3 lžíce ghí
  • čerstvé bylinky – 2 hrsti tymiánu a 2 hrsti rozmarýnu (teď v zimě dávám sušené)
  • 1 zeleninový biobujón
  • 1,5l horké vody nebo vývaru
  • sůl dle chuti
  • česnek a citronová šťáva na dochucení
  • dýňová semínka a smetana k podávání

Omytou a vydlabanou dýni a oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostky. Na přepuštěném másle smažíme cibulku 7-10 minut, poté k ní přidáme česnek a opranou čočku a mícháme. Nakonec přidáme kostky dýně a zalijeme vroucí vodou nebo vývarem. Přivedeme k varu, přidáme bylinky a vaříme, dokud není dýně měkká. Poté rozmixujeme ponorným mixérem. Servírujeme s opraženými dýňovými semínky, můžeme přidat smetanu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *