Dýňové rizoto

Receptů na dýňové rizoto jsem vyzkoušela už několik, ale teprve tento mi přijde takový vymazlený a opravdu lahodný. Tak pokud máte doma v zásobě taky nějakou dýni hokkaido a chcete z ní tentokrát uvařit něco jiného než obligátní polívku, směle do toho :-)!

  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 300g dýně hokkaido
  • 3 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • sušený rozmarýn
  • tymián
  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 1/2 lžíce jablečného octa
  • 100 g sýra s modrou plísní

Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, dva stroužky česneku najemno nasekáme. Dýní zbavíme vláken a semínek a pokrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme lžíci másla, orestujeme na něm polovinu cibule a dýni, přidáme celé stroužky česneku, sůl, trochu sušeného koření, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme do poloměkka.

V hrnci rozehřejeme další lžíci másla, orestujeme na něm zbylou cibuli, nasekaný česnek, přidáme rýži a společně krátce opečeme. Přilijeme ocet, necháme jej odpařit a rýži zalijeme naběračkou horké vody. Dochutíme solí, pepřem a promícháváme, dokud se voda nevstřebá. Postupně přiléváme horkou vodu, případně tekutinu z podušené dýně – vždy, když rýže vstřebá předchozí tekutinu. Po 15 minutách přidáme k rýži kostičky dýně a dovaříme společně další 3 minuty. Nakonec vmícháme poslední lžíci másla a rozdrobený sýr.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *