Dýňová polévka s pórkem

Vím, že dýňových receptů už je tady na blogu několik, ale tahle polévka je zase malinko jiná a navíc jsem tentokrát poprvé vyzkoušela dýni máslovou. A opečená dýňová semínka jsou výborná i jen tak na zobání třeba k filmu 😉

  • 1 kg máslové dýně
  • 1 menší cibule
  • 1 malý pórek
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek zelených dýňových semínek
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • špetka mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kari pasty
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • krutony

Dýni zbavíme semen, oloupeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka (trochu odložíme na ozdobu). Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 180°C. V misce promícháme dýňová semínka s chilli, pepřem, solí a citronovou šťávou, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 8 minut ve vyhřáté troubě. V hrnci mezitím rozehřejeme máslo a olej a opečeme na něm cibuli, pórek a česnek. Přidáme kari pastu a nakonec přisypeme kousky dýně. Zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut. Do hrnce přilijeme kokosové mléko a vaříme dalších 10-15 minut, dokud není dýně měkká. Polévku dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme tyčovým mixérem.

dynova_polevka_s_porkem_1

Jednotlivé porce polévky dozdobíme dýňovými semínky, krutony a pórkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *