Dýňová polévka s nivou

Člověk by řekl, že na polí dýňových krémů už se nedá vymyslet nic moc nového, přesto jsem objevila tento recept, který není tou stále stejnou sto a jednou variací, ale díky použité anglické slanině a nivě vnese do oblíbené podzimní klasiky trochu nové chutě. Tak ať chutná i vám :-)!

  • 800g dýně Hokkaido
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 střední mrkve
  • 3 plátky anglické slaniny
  • 800 ml vývaru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka skořice
  • sůl
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50g dýňových semínek
  • 60g sýra s modrou plísní

Dýni zbavenou semínek nakrájíme na kostky, cibuli a česnek nadrobno nasekáme, očištěnou mrkev pokrájíme na menší kousky, slaninu pokrájíme na proužky. V širším hrnci necháme vyškvařit slaninu, přisypeme cibuli a mrkev a společně dozlatova orestujeme. Přidáme česnek, dýni, zalijeme horkým vývarem a povaříme, dokud není dýně měkká. Polévku stáhneme z plamene, rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, dochutíme muškátovým oříškem, skořicí, solí a rozdělíme na jednotlivé porce, které ozdobíme lžící smetany, dýňovými semínky a plátkem sýra.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *