Co jiného taky čekat takhle v novém roce v kulinářské rubrice, než čočku, že… Pohled do zrcadla po Vánocích je neúprosný. Když jsem byla naposledy v mém oblíbeném brněnském bezobalovém obchůdku, rozhodla jsem se vyzkoušet černou čočku. A musím říct, že právě její použití v tomto receptu povýšilo celý pokrm o level výš, proto se jí určitě nebojte dát šanci. Myslím, že odteď budu čočku na kyselo vařit minimálně jednou do týdne – jen škoda, že O. ji nerad.
- 250g černé čočky (ideálně předem namočené)
- 4 bobkové listy
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 červené cibule, nadrobno nakrájené
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř a ocet na dochucení
- kyselé okurky a volské oko k podávání
Čočku uvaříme s bobkovým listem doměkka. Z oleje, cibule a mouky připravíme jíšku. Vodu slijeme kousek nad čočku, znovu přivedeme k varu a postupně vmícháme jíšku. Dochutíme, vaříme ještě 5 minut. Hotovo a hurá ke stolu :-)!