Drobenkový koláč

Po lenivém létě se zase ráda vracím k vaření a pečení – také díky bohatým surovinám ze zahrádky. Jablečných koláčů jsem za poslední rok vyzkoušela celou řadu a tento je asi můj nejmilejší, který peču nejčastěji. Je fakt, že je v něm hrooozně moc cukru, ale až ho jednou ochutnáte O:-) …! Jablka samozřejmě můžete nahradit i jiným ovocem, které máte zrovna po ruce. Recept pochází z www.michopulu.cz, ale narazila jsem na něj na jiném webu, který mě vlastně celkově nakopnul k pečícím experimentům a možná tady o něm někdy napíšu víc. Teď už ale k samotnému receptu.

Na drobenku si přichystejte:

  • 300g polohrubé mouky
  • 150g másla
  • 150g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Dále budete potřebovat:

  • 700-800g jablek (mám ozkoušeno, že je to tak 6 kusů)
  • 150g másla
  • 125g cukru krystalu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500g tvarohu (odkapaného, tj. v alobalu)
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového pudinku

A teď jak na to. Nejprve si přichystáme drobenku. Máslo by nemělo být moc změklé, aby se vám s ním dobře pracovalo. Já si všechny suroviny sesypám do větší misky a drobenku dělám klasicky rukama – jde to ale i v robotu. Koláčovou formu si pak vymažu máslem a zhruba 2/3 drobenky vysypu na dno a za pomoci sklenice Pokal 😀 upěchuju do rovnoměrné vrstvy. Poté si připravím jablka – oloupu, zbavím jadřinců a nakrájím na plátky. Pak už se pustím do náplně. V robotu utřu změklé máslo s cukrem (vanilkovým i krystalovým), poté přidám tvaroh, vejce a puding. Drobenkové dno koláče pokryju připravenými jablky, na ně navrším hotovou tvarohovou směs a vše zasypu zbytkem drobenky. Peču v troubě na 200° doporučených 40-45 minut. A je vážně báječný! Ještě vlažný s kafíčkem venku na balkoně úplně nejlepší :-)!

drobenkovy_kolac_1

3 komentáře u „Drobenkový koláč“

  1. Chutná naprosto skvěle, i Mira moc chválí! 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *