Sumec pod špenátovou dekou

Dnešní recept vznikl zcela neplánovaně. Po delší době nás cesta zavála do naší oblíbené rybárny u pana Šopíka. Neodolala jsem tedy a ulovila nám hezkého sumečka :-). Otázkou však bylo, jak ho upravit. Nakonec jsem někde na internetu našla recept, který mi přišel celkem snadný a zajímavý. A navíc jsem měla v mrazáku domácí špenát, takže bylo rozhodnuto!

  • filet ze sumečka (množství dle počtu strávníků)
  • sekaný špenát
  • tvrdý sýr (já použila uzený eidam)
  • česnek
  • máslo
  • koření: sůl, majoránka, paprika, kmín
  • cibule
  • kousek špeku
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • citronová šťáva

Filety ze sumce si omyjeme, osolíme, pomažeme prolisovaným česnekem, posypeme majoránkou a pokapeme citronem. Takto připravenou rybku dáme odpočinout do lednice. Mezitím si na pánvi osmahneme na malé kousky nakrájený špek (doporučuji to s množstvím nepřehánět). Přidáme cibulku nakrájenou na měsíčky, orestujeme a poté doplníme ještě špenátem. Všechno necháme hezky prohřát a poté dáme stranou. Vymažeme si zapékací misku a vložíme do ní sumečka. Rybu posypeme směsí z polohrubé mouky, papriky a drceného kmínu a poklademe kousky másla. Já použila zapékací misky, které se dají rovnou použít i k servírování, takže jsem k rybě přidala už předvařené a nakořeněné brambory a dala to celé péct na 200°C do trouby. Rozpouštějící se máslo by mělo vytvořit spolu s moukou na povrchu filet křupavou krustu. Přibližně po 20ti minutách poklademe rybu špenátovou směsí, posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a necháme ještě chvíli zapékat. A je to hotovo :-)!

sumec_pod_dekou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *