Už se tu dlouho nevařilo ani nepeklo, tak si dnes dáme jeden aktuální recept z Albert magazínu. Pokud máte zásobu jahod ze zahrádky, jistě ho oceníte. A když na to příjde, jahody pochopitelně můžete zaměnit za jakékoliv jiné ovoce, kterého máte právě přebytek :-).
- 180-200 g dětských piškotů
- 80 g másla
- 100 ml mléka + 4 lžíce navíc
- 15 g práškové želatiny
- 500 ml kefíru
- 100 g polotučného tvarohu
- 1/2 limety
- 150 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 300 g jahod + nějaké na ozdobu
Dětské piškoty nadrtíme rukama do mísy, promícháme je se změklým máslem a 4 lžícemi mléka. Směs natlačíme na dno dortové formy o průměru 26 cm a necháme v lednici chladit. Mezitím si rozmícháme želatinu v mléce a zahřejeme jej, aby se želatina rozpustila. Kefír našleháme s tvarohem a šťávou z poloviny limetky, přidáme moučkový i vanilkový cukr. Poté přimícháme zchladlé mléko se želatinou a na kousky nakrájené jahody. Směs nalijeme na piškotový základ a necháme přes noc chladit v lednici. Podáváme ozdobené čerstvými jahodami.
Dortík je opravdu osvěžující a do uplynulých tropických dnů byl jako dělaný :-)!