Aneb mé první postátnicové kulinářské dílko, na oslavu! Příležitost k dobrému jídlu se ovšem najde vždycky, že O:-)… Recept je z Albert magazínu – přijde mi, že poslední dobou ani podle ničeho jiného nevařím :D.
- 100g krupicového cukru + 2 lžíce navíc
- 60ml čerstvé citronové šťávy
- 1-1,5 kg čerstvých jahod (či jiného ovoce dle sezony)
- 500ml smetany ke šlehání
- 1-2 sáčky dětských piškotů
- několik jahod na ozdobu
Suroviny by měly vystačit na 4 menší poháry/nebo 2 veliké :-). A teď už jak na to: V malém rendlíku smícháme 100g cukru, 60 ml vody a citronovou šťávu a přivedeme k varu. Mícháme, aby se cukr rozpustil a vaříme 1-2 minuty. Necháme zchladnout. V míse si rozmačkáme čerstvé či mražené jahody (já je nerozmačkávala, nakrájela jsem je jen na menší kousky). Smetanu ušleháme se dvěma lžícemi cukru dotuha. Třetinu piškotů dáme na dno větší misky, pokapeme je třetinou svařené citronové šťávy, navrch dáme třetinu ovoce a na ně šlehačku. Pokračujeme ve vrstvení tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience tak, abychom končili šlehačkou. Poháry dáme přes noc vychladit a podáváme ozdobené čerstvými jahodami :-)!