Receptů na dýňové rizoto jsem vyzkoušela už několik, ale teprve tento mi přijde takový vymazlený a opravdu lahodný. Tak pokud máte doma v zásobě taky nějakou dýni hokkaido a chcete z ní tentokrát uvařit něco jiného než obligátní polívku, směle do toho :-)!
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 300g dýně hokkaido
- 3 lžíce másla
- sůl, pepř
- sušený rozmarýn
- tymián
- 300 g kulatozrnné rýže
- 1/2 lžíce jablečného octa
- 100 g sýra s modrou plísní
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, dva stroužky česneku najemno nasekáme. Dýní zbavíme vláken a semínek a pokrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme lžíci másla, orestujeme na něm polovinu cibule a dýni, přidáme celé stroužky česneku, sůl, trochu sušeného koření, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme do poloměkka.
V hrnci rozehřejeme další lžíci másla, orestujeme na něm zbylou cibuli, nasekaný česnek, přidáme rýži a společně krátce opečeme. Přilijeme ocet, necháme jej odpařit a rýži zalijeme naběračkou horké vody. Dochutíme solí, pepřem a promícháváme, dokud se voda nevstřebá. Postupně přiléváme horkou vodu, případně tekutinu z podušené dýně – vždy, když rýže vstřebá předchozí tekutinu. Po 15 minutách přidáme k rýži kostičky dýně a dovaříme společně další 3 minuty. Nakonec vmícháme poslední lžíci másla a rozdrobený sýr.