Vím, že dýňových receptů už je tady na blogu několik, ale tahle polévka je zase malinko jiná a navíc jsem tentokrát poprvé vyzkoušela dýni máslovou. A opečená dýňová semínka jsou výborná i jen tak na zobání třeba k filmu 😉
- 1 kg máslové dýně
- 1 menší cibule
- 1 malý pórek
- 1 stroužek česneku
- 1 hrnek zelených dýňových semínek
- 1/2 lžičky mletého chilli
- špetka mletého pepře
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička kari pasty
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 plechovka kokosového mléka
- krutony
Dýni zbavíme semen, oloupeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka (trochu odložíme na ozdobu). Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 180°C. V misce promícháme dýňová semínka s chilli, pepřem, solí a citronovou šťávou, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 8 minut ve vyhřáté troubě. V hrnci mezitím rozehřejeme máslo a olej a opečeme na něm cibuli, pórek a česnek. Přidáme kari pastu a nakonec přisypeme kousky dýně. Zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut. Do hrnce přilijeme kokosové mléko a vaříme dalších 10-15 minut, dokud není dýně měkká. Polévku dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme tyčovým mixérem.
Jednotlivé porce polévky dozdobíme dýňovými semínky, krutony a pórkem.