Včera jsem se na poli kulinářském zase jednou vyznamenala, neboť jsem se odhodlala k něčemu lepšímu než k věčným (ale vděčným :D) těstovinám na stotisící způsob a připravila opravdovou pochoutku 😉 ! Předpokládám, že většina návštěvníků IKEI už někdy ochutnala jejich švédské masové kuličky s brusinkama, takže není potřeba toto jídlo nějak sáhodlouze představovat. Za sebe můžu říct, že bych se po nich mohla utlouct :D. Nedávno jsem při brouzdání na jednom dámském diskuzním fóru objevila švédský recept na jejich přípravu, a protože mi nepřišel nějak zvlášť složitý, rozhodla jsem se, že se do toho pustím.
Suroviny:
- 400g mletého masa
- půlka cibule
- trochu mlíka
- 5 lžic strouhanky
- sůl a pepř na dochucení
- 1 vajíčko
- olej nebo máslo na smažení
- mouka
- brambory
- zeleninový bujón
- smetana na vaření
- a samozřejmě nesmí chybět brusinkový kompot
A teď jak na to: Strouhanka se namočí do mléka a nechá se nasáknout, až vznikne jakási kaše. Mleté maso se smíchá s najemno nakrájenou cibulkou, strouhankovou kaší a vajíčkem a dochutí solí a pepřem. Z hmoty pak tvarujeme kuličky, které by se měly dělat na másle, ale vzhledem k tomu, že se máslo strašně rychle přepaluje, smažila jsem na něm až poslední várku kuliček, kdy už bylo jisté, že z té večeře něco přecejen bude :D…Na rozpálenou pánvičku tedy nasypeme kuličky vytvarované ze směsi a kutálíme :-), aby zhnědly hezky ze všech stran. Omáčku pak vytvoříme naprosto jednoduše – do výpeku z kuliček přidáme trochu mouky a uděláme jíšku, do které pak přilejeme trochu vývaru z brambor. Brambory jsem poprvé vařila v zeleninovém bio bujónu, které se prodávají v drogérii DM, a nelze než doporučit – krásně provoněl celou kuchyňku :-). Omáčku rozmícháme a podle chuti nakonec přilijeme smetanu na vaření – já tam vylila celý kelímek, takže pak byla omáčka sladší, ale pokud chcete docílit autentičtější chuti ala IKEA a dát víc vyniknout masitému tónu :D, přidejte jí tam jen trochu. Co při servírování rozhodně nesmí chybět, je brusinkový kompot !!! A dobrota je na světě :-)…