Z našeho posledního víkendového výletu jsme si přivezli tašku plnou medvědího česneku, který teď v našich lesích začíná zuřivě růst 🙂 Měla jsem v hlavě pár nápadů, jak ho zpracovat, ale nakonec jsem zvolila úplnou klasiku a vyrobila pesto, které je tak luxusní, že se obávám, že se u nás moc dlouho neohřeje. Uvedená dávka mi vystačila na dvě menší skleničky.
- 150g medvědího česneku
- 50g sýra Grana Padano
- 1 lžička soli
- 80g slunečnicových semínek
- rýžový olej dle potřeby
Slunečnicová semínka nasucho opražíme na pánvi, poté rozmixujeme v mixéru a odložíme do mísy. Rozmixujeme také nahrubo nakrájený medvědí česnek a spolu se solí přidáme k slunečnicovým semínkám. Nakonec do směsi přimícháme nastrouhaný sýr a zalijeme asi 5 lžícemi oleje. Mícháme a přiléváme postupně olej až do požadované konzistence. Aby se pesto nekazilo, nesmí být moc suché. Na závěr přendáme pesto do čistých skleniček a „zakonzervujeme“ vrstvou oleje. Uchováváme v lednici.
Pesto je úžasné jak do těstovin, tak třeba jen na čerstvý chleba s máslem. My jsme si ho úplně zamilovali a asi o víkendu vyrazíme do lesů na další lov – sezona medvědího česneku je totiž krátká!