V knihovně mě posledně zaujala polévková „Kuchařka ze Svatojánu“ a rozhodla jsem se, že si zase rozšířím svůj (po karanténě již poměrně obsáhlý) polévkový repertoár a některé recepty otestuju. A protože se teď v létě všichni zahradníci rádi zbavují cuketových přebytků, bylo nasnadě, s čím začít :-)…
- 2 lžíce oleje
- 1 pórek
- 500 g cukety
- oregano nebo jiné oblíbené koření
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 g uzeného tofu + lžíce oleje na osmažení
Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájený pórek, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a okořeníme oblíbeným kořením. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme 30 minut. Poté rozmixujeme ponorným mixérem. Na talíři ozdobíme dozlatova opečeným uzeným tofu.