Uplynulý víkend byl nejen bohatý na kulinářské pokusy, ale navíc přinesl i jeden milý zážitek – autogramiádu Dity P. v Knihcentru. A tak jsem si nechala podepsat krásný druhý díl Ditiny kuchařky, kterou jsem dostala od Péti k narozeninám. Snad mi teď ty recepty půjdou samy :-D! Hned v neděli jsem se rozhodla vyzkoušet nový recept na jablečný koláč. Není sice podle Dity, ale z Ona Dnes, každopádně je hrozně dobrý a určitě se zařadí do sbírky mých oblíbených jablečných receptů. Jestli něco miluju na podzimu, tak je to vůně všech těch báječných jablečných dezertů čerstvě vytažených z trouby!
- lžíce strouhanky
- 4 jablka
- 150g másla
- 1 hrnek mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 velká vejce
- kešu oříšky
- 2 lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- sůl
Troubu si předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince a oloupeme. Nakrájíme na slabší plátky a poklademe jimi dno koláčové formy. Já jsem ještě recept vylepšila a jablíčka posypala nasekanými kešu oříšky. Na těsto smícháme cukr s rozpuštěným máslem, přilijeme rozšlehaná vejce, mouku, skořici, muškátový oříšek a sůl. Těsto přelijeme přes jablka a formu vložíme do trouby. Pečeme 45-50 minut.