Švédský koláč naruby

Uplynulý víkend byl nejen bohatý na kulinářské pokusy, ale navíc přinesl i jeden milý zážitek – autogramiádu Dity P. v Knihcentru. A tak jsem si nechala podepsat krásný druhý díl Ditiny kuchařky, kterou jsem dostala od Péti k narozeninám. Snad mi teď ty recepty půjdou samy :-D! Hned v neděli jsem se rozhodla vyzkoušet nový recept na jablečný koláč. Není sice podle Dity, ale z Ona Dnes, každopádně je hrozně dobrý a určitě se zařadí do sbírky mých oblíbených jablečných receptů. Jestli něco miluju na podzimu, tak je to vůně všech těch báječných jablečných dezertů čerstvě vytažených z trouby!

  • lžíce strouhanky
  • 4 jablka
  • 150g másla
  • 1 hrnek mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 velká vejce
  • kešu oříšky
  • 2 lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl

Troubu si předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrájíme jádřince a oloupeme. Nakrájíme na slabší plátky a poklademe jimi dno koláčové formy. Já jsem ještě recept vylepšila a jablíčka posypala nasekanými kešu oříšky. Na těsto smícháme cukr s rozpuštěným máslem, přilijeme rozšlehaná vejce, mouku, skořici, muškátový oříšek a sůl. Těsto přelijeme přes jablka a formu vložíme do trouby. Pečeme 45-50 minut.

svedsky_kolac

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *