Meruňkovo-paprikové čatní

Díky letošnímu mimořádně horkému létu se dokonce i na naší zahradě letos urodilo nebývalé množství meruněk. Bohužel sezóna vrcholila právě v době, kdy jsem zůstala na neschopence se střevní chřipkou. Ale přece to sladké nadělení nenechám shnít, žejo! A tak nezbylo nic jiného, než to všechno uchovat na časy budoucí, kdy se mé zažívání dá do pořádku… a prostě to zavařit. Sladko-kysele!

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 500g žlutých paprik
  • 200g červené cibule
  • 1kg meruněk
  • 2 lžičky nasekaného či sušeného tymiánu
  • 100ml octa
  • 1 balení želírovacího cukru Extra 2:1 (Dr. Oetker)
  • 2 a 1/2 lžíce soli
  • pepř
  • 1 balíček pomůcky ke konzervování (Dr. Oetker)

Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme očištěné a nakrájené papriky, nasekanou cibuli a podusíme. Přidáme vypeckované nakrájené meruňky, tymián, ocet a dobře promícháme s želírovacím cukrem. Vše za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Směs osolíme, opepříme a vmícháme pomůcku ke konzervování. Plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. Výše uvedená dávka mi vyšla na 6 nebo 7 marmeládových skleniček.

merunkovo_paprikove_catni

Čatní je vynikající ke grilovanému masu, ale dá se použít jako dip ke všemu, co vás právě napadne. A klidně i jen tak k bagetě – variant je milion :-)!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *