Díky letošnímu mimořádně horkému létu se dokonce i na naší zahradě letos urodilo nebývalé množství meruněk. Bohužel sezóna vrcholila právě v době, kdy jsem zůstala na neschopence se střevní chřipkou. Ale přece to sladké nadělení nenechám shnít, žejo! A tak nezbylo nic jiného, než to všechno uchovat na časy budoucí, kdy se mé zažívání dá do pořádku… a prostě to zavařit. Sladko-kysele!
- 4 lžíce olivového oleje
- 500g žlutých paprik
- 200g červené cibule
- 1kg meruněk
- 2 lžičky nasekaného či sušeného tymiánu
- 100ml octa
- 1 balení želírovacího cukru Extra 2:1 (Dr. Oetker)
- 2 a 1/2 lžíce soli
- pepř
- 1 balíček pomůcky ke konzervování (Dr. Oetker)
Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme očištěné a nakrájené papriky, nasekanou cibuli a podusíme. Přidáme vypeckované nakrájené meruňky, tymián, ocet a dobře promícháme s želírovacím cukrem. Vše za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Směs osolíme, opepříme a vmícháme pomůcku ke konzervování. Plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. Výše uvedená dávka mi vyšla na 6 nebo 7 marmeládových skleniček.
Čatní je vynikající ke grilovanému masu, ale dá se použít jako dip ke všemu, co vás právě napadne. A klidně i jen tak k bagetě – variant je milion :-)!