Kdy jindy, než právě teď na podzim, vyzkoušet sto a jeden způsob, jak připravit něco dobrého z dýně. I nám se letos na zahrádce urodilo, a tak jsem oprášila recept na dýňovou polévku a posbírala a vyzkoušela pár dalších dýňových receptů :-).
Na dýňovou polévku, jak ji děláme v KM, si přichystejte:
- jednu menší dýni hokaido
- koření podle chutí (pepř, kurkuma)
- vývar
- kokosové mléko
- zakysanou smetanu
- olivový (či jiný) olej
Nejprve si očistíme dýni a nakrájíme si ji na menší kousky. (Hokaido se nemusí loupat.) Dýni hodíme do pekáčku, zakápneme olejem a přidáme oblíbené koření. Necháme péct na 150° asi půl hodiny, až je dýně měkká. Poté ji přendáme do hrnce, zalejeme vývarem a prohřejeme. Úplně na závěr dochutíme kokosovým mlékem. Hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a podáváme se lžící zakysané smetany :-)! Záměrně neuvádím množství, protože každý má rád polévku jinak hustou – chce to prostě vyzkoušet. Každopádně můžu zaručit, že si na ní pochutnáte!
Druhým mým oblíbeným receptem na dýňovou polévku je tento, volně inspirovaný kulinářským magazínem FOOD:
- 1 dýně hokkaido
- 1 mrkev
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- vývar
- sůl a bílý pepř na dochucení
Omytou dýni rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, přidáme kousky zeleniny a krátce osmažíme. Zasypeme moukou, promícháme a zalijeme vývarem. Vaříme cca 20 minut. Hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme kořením.
Zkoušela jsem také dýňové muffiny (udělala jsem si radost formou od Tescomy :-)), které bych chtěla ještě trochu vytunit, aby byly dokonalé, takže recept až někdy příště. Ale chutnaly dokonce i naší kočce – a ta jen tak něco nesežere :D! Co dobrého z dýně děláváte vy?