Švestkové čatní se smaženým hermelínem

Ovocné omáčky čatní hrozně zbožňuju ke kuřecímu masu. Obzvlášť těžko odolávám těm z Marks & Spencera. Když jsem ale uviděla v Albert magazínu recept na tohle domácí čatní ze švestek, bylo jasné, že to musím zkusit. Vytáhla jsem z mrazáku letní zásoby a pustila se do toho. Pro 2 osoby budete potřebovat:

  • 450g švestek
  • 2 šalotky, nakrájené najemno
  • 5cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 1 pomeranč
  • rozinky dle chuti
  • 1 kousek celé skořice
  • 50g třtinového cukru
  • trocha tymiánu
  • 2 hermelíny
  • strouhanka
  • sezamová semínka
  • 1 vejce
  • slunečnicový olej na smažení

Všechny přísady na čatní vložíme do kastrolku nebo hlubší pánve. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 40-45 minut, až švestky změknou. Ke konci je potřeba to více hlídat a míchat, aby se vám nepřipalovalo. Čatní je hotové ve chvíli, kdy mírně zhoustne, ale přitom je stále tekuté. Můžete ho buď rovnou servírovat nebo přelít do teplých sterilizovaných sklenic a uzavřít. V lednici by vám mělo vydržet 2-3 měsíce. Hermelíny nakrájíme na 4 trojúhelníčky a každý z nich obalíme ve vajíčku a směsi strouhanky a sezamových semínek. Celý postup můžete ještě jednou zopakovat a pak už s nimi honem na pánev. Osmažené trojhránky podávejte s ještě teplým čatní.

svestkove_catni

Bála jsem se, že se bude jednat jen o takovou chuťovku, která moc nezasytí, ale opak byl pravdou. Bohatě nám to stačilo i jako nedělní oběd. A čatní bylo fakt vynikající, takže se k tomuto receptu určitě zase někdy vrátím. Snad se příští rok urodí dost švestek O:-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *