Do mého repertoáru polévek přibyla jedna nová. Pokud taky máte pocit, že vaříte pořád ty samé polívky dokola, možná by vám mohla posloužit jako prima inspirace pro víkendový oběd :-).
- 1 lžíce olivového oleje
- 25 g másla
- 1 pórek, nakrájený na tenké plátky
- 1 lžíce tymiánu
- 400 g žampionů, nasekaných
- 10 g sušených hub, namočených na 15 minut v 80 ml vroucí vody
- 750 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 150-200 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř
Na česnekovou bagetu si připravte:
- 1-2 bagety, záleží na počtu strávníků
- 150 g změklého másla
- 4 stroužky česneku
- hrst nasekané petrželky
Olej a polovinu másla rozpálíme v hrnci na nízkém plameni. Přidáme pórek a tymián a za stálého míchání opékáme 3-5 minut. Poté přidáme nasekané houby, namočené sušené houby (včetně vody), vývar a sójovou omáčku a přivedeme k varu. Snížíme plamen a necháme 5-8 minut probublávat. Poté sejmeme hrnec z ohně, necháme chvilku zchladnout a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. Vrátíme zpět na sporák, přidáme smetanu, prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.
Mezitím si připravíme bagetu, kterou pokrájíme na plátky. Máslo utřeme s prolisovaný česnekem a podle chuti osolíme a opepříme, případně přidáme bylinky. Pak máslem namažeme plátky pečiva a přikryté alobalem je dáme na 10 minut péct do trouby předehřáté na 160°C. Pak odklopíme a dopékáme ještě 2 minuty.