Můj blog tento měsíc slaví neuvěřitelné 5. narozeniny a zároveň dnes publikuji v pořádí již 400. příspěvek!! A to už je docela důvod k oslavě, ne :-)? Tak jsem si řekla – protože mám dnes volno a užívám si prodloužený víkend – že upeču dort. Ne že bych toho pečení po opožděné oslavě mých narozenin s kolegy z práce neměla dost. Ale všem moc chutnalo (dokonce jsem musela i rozdat pár receptů na drobenkový koláč :D) a to mě vždycky nakopne k dalším kulinářským pokusům. Proto jsem zalistovala v Albert magazínu a objevila tento skvělý podzimní recept na čokoládový dort s červenou řepou.
- 250 g vařené červené řepy (je to 1 kousek střední velikosti)
- 100 g hořké čokolády (= 1 tabulka)
- 280 g (třtinového) cukru
- 3 vejce
- 225 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 50 g kakaa
- 1/4 lžičky soli
- 200 ml (slunečnicového) oleje
- máslo na vymazání formy
Uvařenou řepu nahrubo nastrouháme. Nalámanou čokoládu dáme do misky a nad hrncem s vroucí vodou ji necháme rozpustit. Mezitím cukr a vejce ušleháme do světlé nadýchané pěny. Poté k ní přidáme čokoládu, směs mouky, prášku do pečiva, sody, kakaa a soli. Nakonec do těsta vmícháme řepu a olej. Těsto nalejeme do máslem vymazané dortové formy a pečeme asi 50 minut při 180°C.
Než se nám dort upeče, přichystáme si ještě polevu.
- cca 1 tabulka hořké čokolády
- 140 ml zakysané smetany
- 5 lžic moučkového cukru
Všechny ingredience dáme do misky a nad hrncem s vroucí vodou je vymícháme dohladka. Necháme zchladit a poté navrstvíme na upečený dort.
Pokud červené řepě moc nefandíte, nemusíte se bát, že by z těsta byla cítit. Každopádně je díky ní dortík hezky vláčný. A asi nemusím zdůrazňovat, že čím víc polevy, tím líp :-)…