Po delší době jsem se rozhodla dát kulinářskou rubriku trochu do kupy a ponechat si tu pro přehlednost pouze ty recepty, podle nichž opravdu pravidelně vařím, které korespondují s tím, jak se dnes stravuju, a ke kterým se i po delší době ráda vracím. Je tedy možné, že některé ze svých oblíbených pochoutek ze studentských časů zde již nenajdete – věřím, že to pro vás nebude příliš bolavá ztráta 🙂
A teď už k aktuálnímu chřestovému tématu. Kdysi dávno jsem se o jakýsi recept s bílým chřestem v kuchyni pokusila, ale příliš mne to nenadchlo. Když jsem se ale dozvěděla, že můj oblíbený bezobalový obchůdek teď nabízí čerstvý zelený chřest z jižní Moravy, znovu mi to začalo hlodat v hlavě a nakonec jsem se rozhodla, že mu dám šanci. A vznikl tento naprosto jednoduchý pokrm, jehož kouzlo tkví v několika obyčejných surovinách co nejlepší kvality.
- 500g zeleného chřestu
- 4 lžíce kvalitního olivového oleje
- sůl, pepř
- 400g celozrnných těstovin
- 4-6 lžic strouhaného parmazánu nebo balení čerstvého kozího sýra
Z omytého a osušeného chřestu odřízneme dřevnaté konce a škrabkou na brambory oloupeme spodní třetinu výhonku. Stonky obalíme v oleji, osolíme a opepříme. Na rozehřáté pánvi chřest opékáme asi 3 minuty. Mezitím si uvaříme těstoviny na skus. Z chřestu odkrojíme hlavičky, stonky podélně přepůlíme a pokrájíme. Promícháme s uvařenými těstovinami a ozdobíme nastrouhaným parmazánem nebo rozdrobeným kozím sýrem.