Dnes opět potěším příznivce zapékaných variací (mám dojem, že poslední dobou pořád jen zapékám – ale když ono je to tak krásně jednoduché!). Růžičková kapusta není v mojí kuchyni příliš běžnou surovinou a dalo mi docela zabrat, než jsem ji sehnala v obchodě – a to ještě pouze mraženou. Pátrání se ale vyplatilo :-).
- 1,5 kg růžičkové kapusty
- sůl, pepř
- 1 stroužek česneku
- 200 ml smetany na vaření
- kelímek zakysané smetany
- 3 vejce
- 100 g strouhaného sýra
- muškátový oříšek
- 10 dkg anglické slaniny
- 40 g vlašských ořechů
- máslo na vymazání formy
Troubu rozehřejeme na 180°C. Formu na zapékání vymažeme máslem. Kapustu omyjeme, očistíme, případně rozpůlíme. V osolené vroucí vodě 8-10 minut vaříme skoro doměkka. Slijeme vodu a uvařenou kapustu naskládáme do formy. Oloupeme česnek, najemno nasekáme a smícháme se smetanou, zakysanou smetanou, vajíčky a polovinou sýra. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Hotovou smetanovou směsí zalijeme kapustu a ozdobíme proužky anglické slaniny a nahrubo nasekanými ořechy (já použila mandle). Zasypeme zbytkem sýra a pečeme zhruba 25 minut.
Tipy navíc: Do nákypu jsem přidala také předvařené na kolečka pokrájené brambory. Použít se dají i plátky cukety a nakrájený pórek. Zeleninu doporučuju okořenit např. tymiánem nebo grilovacím kořením – nákyp tak získá mnohem lepší chuť :-)!