Přiznávám na rovinu, že luštěninám se odmalička vyhýbám jako čert kříži. Můžete mi stokrát vykládat, jak jsou zdravé a prospěšné, ale pro mě je to prostě FUJ. Kdoví, jaké podivné hnutí mysli mě přimělo ke koupi pytlíku červené čočky. Asi že jsem už dlouho neexperimentovala :D. Červenou čočku jsem dosud ještě nikdy nejedla, a protože jsem vám tu na blogu slibovala příval zdravých receptů (a protože se teď opravdu snažím vařit zdravě, se spoustou zeleniny), pustila jsem se do přípravy této exoticky vyhlížející polévky. Pokud ji budete chtít vyzkoušet se mnou, přichystejte si:
- 250g červené čočky
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce kari koření
- 1 zeleninový bujon
- 200ml kokosového mléka
- kousek pórku
- sůl, špetku chilli
- citronovou šťávu
Čočku propláchneme a necháme okapat. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět, vmícháme kari a chvilku prohřejeme. Přimícháme čočku a zalijeme vodou a kokosovým mlékem, z nějž si stranou necháme 4 lžíce. Přidáme bujon a vaříme asi 25 minut. Mezitím si omyjeme a na plátky nakrájíme pórek. Polévku ochutíme solí, chilli a citronovou šťávou a rozdělíme do talířů. Posypeme pórkem, ozdobíme trochou chilli a kari a zastříkneme zbytkem kokosového mléka.
Co říkáte na neoblíbenou luštěninu v exotickém hávu? Musím přiznat, že polévka byla opravdu dobrá a jedná se pravděpodobně o jedinou formu čočky, kterou jsem schopná pozřít :-).