Hermelín v bramboráku

Milé děti, dnes si uvaříme starou a osvědčenou klasiku :D…

  • brambory
  • 4 lžíce mléka
  • hladká mouka
  • 4 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • sůl, pepř, majoránka
  • rostlinný olej na smažení
  • hermelín (může být i ochucený, my použili ten s příchutí pepře :-))

Co se týče množství surovin, postupovali jsme s Peťou intuitivně a sypali to tam dle oka, protože váhou nedisponujeme ;-)…i tak se nám každopádně těsto povedlo. Tak tedy jak na to: Brambory omyjeme, oloupeme a najemno nastrouháme. My jsme to původně chtěli nastrouhat půl na půl, jak se doporučuje, ale vzhledem k tomu, že jemné struhadlo bylo tupé :D, sáhli jsme nakonec po tom hrubém. Přebytečnou vodu z brambor slijeme. Česnek oloupeme a nastrouháme, prolisujeme nebo nakrájíme na tenké lupínky. Mléko ohřejeme a horké přilijeme k nastrouhaným bramborám. Potom přidáme hladkou mouku, vejce, česnek a zamícháme. Směs osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a opět důkladně promícháme. Jestliže je těsto příliš řídké přidáme mouku, pokud je naopak husté přidáme trochu mléka. Na pánvičce rozehřejeme olej. Potom na něj lžící rozetřeme těsto, doprostřed vmáčkneme trojúhelníček hermelínu a zakryjeme další vrstvou těsta, aby nám vznikla jakási kapsa. Bramborák poté prudce z obou stran osmažíme dozlatova.

Bramboráky se nám vcelku povedly, ale některé byly uvnitř místy trochu syrové, takže do příště se je pokusíme ještě vytůnit a udělat je o něco tenčí, aby se pěkně propekly. Každopádně v jednu ráno to byla luxusní večeře a na druhý den jsme nemuseli vařit, protože nám ještě zbylo 😀 ! A to se vyplatí !

4 komentáře u „Hermelín v bramboráku“

  1. Fotodokumentace samozřejmě existuje, ale když Peťa ještě neměl čas, aby mně ji stáhnul z foťáku do komplu :(…vyčkej, snad se tu brzo objeví O:-)…

  2. Bylo to vynikající, ale příště musíme dělat tenčí vrstvu, aby se to lépe propeklo! Fotky budou již brzy!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *