Polévka z červené čočky

Inspirací k hledání nových receptů z červené čočky mi tentokrát bylo otevření „bezobalového“ obchůdku naproti mé oblíbené jídelny. Nejen že odnést si z nákupu čočku, rýži nebo mandle v papírovém pytlíku má své nezaměnitelné kouzlo, ale hlavně na tom člověk i dost ušetří. A o nový čočkový recept se tentokrát postaral můj oblíbený kulinářský blog My cooking diary, z něhož poslední dobou ráda čerpám nové nápady na vaření. Tak si nechte chutnat :-)!

  • 1 malá červená cibule
  • 1 malá mrkev
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 180g červené čočky
  • 800ml zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • cukr
  • sůl
  • čerstvé bylinky
  • parmazán

Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo, cibulku nakrájíme najemno a oloupeme si česnek. Rozpálíme olej v hrnci a opečeme na něm dozlatova cibulku s mrkví. Přidáme prolisovaný česnek, kurkumu, kmín, chilli a protlak. Koření necháme chvilku rozvonět a poté přidáme plechovku krájených rajčat, propláchnutou čočku a vývar. Promícháme, osolíme a necháme asi 20 minut vařit. Nakonec dochutíme trochou cukru nebo javorovým sirupem. Podáváme posypané nastrouhaným parmazánem a čerstvými bylinkami dle chuti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *