Nejlepší bramboračka

Jestli jste sami doma jako já a nechce se vám vařit, pořádný kotel polévky je ideálním řešením, které zažene hlad na celý den. Jestli ale jdete večer se Zdenčou do hospody jako já, dejte si radši pořádný flák masa…jinak budete mít kocovinu ještě dva dny :D…

  • 2 hrsti sušených hub
  • 50 g másla
  • 50 g mouky
  • kostka zeleninového bujónu
  • 4 středně velké brambory, nakrájené na kostky
  • 2 mrkve nakrájené na kolečka
  • 1 cibule
  • 1 petržel, oloupaná a nakrájená na kolečka nebo na malé kousky
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • 2 hrsti mraženého hrášku

Houby vložíme do kastrůlku, zalijeme asi půllitrem vody a chvíli povaříme. Ve velkém hrnci mezitím rozpustíme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku – trvá to asi 4 minuty. Pak jíšku postupně zalijeme zhruba litrem a půl studené vody. Důkladně promícháme, aby se nám nevytvořily hrudky, přidáme bujón, brambory a zeleninu. Přilijeme houby i s vývarem a přivedeme k varu. Jakmile jsou brambory a zelenina měkké, přidáme hrášek. Pak ještě podle chuti dokořeníme a můžeme přidat i prolisovaný česnek. Protože mi v lednici zbyla smetana na vaření, přidala jsem nakonec do polévky ještě i ji. Krátce povaříme a je to! Na bramboračce jsme si pochutnali ještě druhý den, recept je jednoduchý, příprava rychlá a pokud se vám povede jíška, už na tom myslím ani není co zkazit :-)…

6 komentářů u „Nejlepší bramboračka“

  1. Teda, to vypadá jednoduše a chutně. Já polívku ještě nikdy nezkoušela a tahle vypadá na žhavého kandidáta 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *