Meruňkový džem

Léto už je pro letošek asi definitivně pryč. Zůstalo mi tu po něm jen spoustu blogových restů :-). A protože zase po dlouhé době marodím, nastal konečně čas s těmi resty trochu pohnout. Na rozehřátí tu mám recept na meruňkový džem podle Dity P., který jsem otestovala na sousedovic úrodě. Dita ho sice označuje jako „legendární“, ale popravdě řečeno je to úplně klasický meruňkový džem. Ale dobrej, to zas jo!

  • 1 kg zralých meruněk
  • 600 – 700 g krystalového cukru
  • kyselina citronová, na špičku nože

Meruňky omyjeme, vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtky. Dáme do hrnce, prosypeme cukrem, přidáme kyselinu citronovou a promícháme. Necháme přes noc odležet v lednici, aby meruňky pustily šťávu.

Na druhý den přesuneme hrnec na plotnu, obsah dobře promícháme a přivedeme k varu. Za stálého míchání zvolna vaříme asi 10 minut. Meruňky by se měly trochu rozvařit, ale zůstat i tak v kusech. Hrnec sundáme z plotny a necháme 5 minut vystydnout. Ještě horký džem plníme do čistých skleniček a ihned zavíčkujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *