Houbová polévka s česnekovou bagetou

Do mého repertoáru polévek přibyla jedna nová. Pokud taky máte pocit, že vaříte pořád ty samé polívky dokola, možná by vám mohla posloužit jako prima inspirace pro víkendový oběd :-).

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 25 g másla
  • 1 pórek, nakrájený na tenké plátky
  • 1 lžíce tymiánu
  • 400 g žampionů, nasekaných
  • 10 g sušených hub, namočených na 15 minut v 80 ml vroucí vody
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 150-200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř

Na česnekovou bagetu si připravte:

  • 1-2 bagety, záleží na počtu strávníků
  • 150 g změklého másla
  • 4 stroužky česneku
  • hrst nasekané petrželky

Olej a polovinu másla rozpálíme v hrnci na nízkém plameni. Přidáme pórek a tymián a za stálého míchání opékáme 3-5 minut. Poté přidáme nasekané houby, namočené sušené houby (včetně vody), vývar a sójovou omáčku a přivedeme k varu. Snížíme plamen a necháme 5-8 minut probublávat. Poté sejmeme hrnec z ohně, necháme chvilku zchladnout a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. Vrátíme zpět na sporák, přidáme smetanu, prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.

houbova_polevka

Mezitím si připravíme bagetu, kterou pokrájíme na plátky. Máslo utřeme s prolisovaný česnekem a podle chuti osolíme a opepříme, případně přidáme bylinky. Pak máslem namažeme plátky pečiva a přikryté alobalem je dáme na 10 minut péct do trouby předehřáté na 160°C. Pak odklopíme a dopékáme ještě 2 minuty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *