Čokoládový dort s červenou řepou

Můj blog tento měsíc slaví neuvěřitelné 5. narozeniny a zároveň dnes publikuji v pořádí již 400. příspěvek!! A to už je docela důvod k oslavě, ne :-)? Tak jsem si řekla – protože mám dnes volno a užívám si prodloužený víkend – že upeču dort. Ne že bych toho pečení po opožděné oslavě mých narozenin s kolegy z práce neměla dost. Ale všem moc chutnalo (dokonce jsem musela i rozdat pár receptů na drobenkový koláč :D) a to mě vždycky nakopne k dalším kulinářským pokusům. Proto jsem zalistovala v Albert magazínu a objevila tento skvělý podzimní recept na čokoládový dort s červenou řepou.

  • 250 g vařené červené řepy (je to 1 kousek střední velikosti)
  • 100 g hořké čokolády (= 1 tabulka)
  • 280 g (třtinového) cukru
  • 3 vejce
  • 225 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 50 g kakaa
  • 1/4 lžičky soli
  • 200 ml (slunečnicového) oleje
  • máslo na vymazání formy

Uvařenou řepu nahrubo nastrouháme. Nalámanou čokoládu dáme do misky a nad hrncem s vroucí vodou ji necháme rozpustit. Mezitím cukr a vejce ušleháme do světlé nadýchané pěny. Poté k ní přidáme čokoládu, směs mouky, prášku do pečiva, sody, kakaa a soli. Nakonec do těsta vmícháme řepu a olej. Těsto nalejeme do máslem vymazané dortové formy a pečeme asi 50 minut při 180°C.

Než se nám dort upeče, přichystáme si ještě polevu.

  • cca 1 tabulka hořké čokolády
  • 140 ml zakysané smetany
  • 5 lžic moučkového cukru

Všechny ingredience dáme do misky a nad hrncem s vroucí vodou je vymícháme dohladka. Necháme zchladit a poté navrstvíme na upečený dort.

cokoladovy_dort_s_repou_1

Pokud červené řepě moc nefandíte, nemusíte se bát, že by z těsta byla cítit. Každopádně je díky ní dortík hezky vláčný. A asi nemusím zdůrazňovat, že čím víc polevy, tím líp :-)…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *