Čočkové ragú s vejcem

Poslední dobou zkouším obnovovat svůj kulinářský repertoár, protože se změnou mého životního stylu se změnily i mé požadavky na čas strávený v kuchyni a výživnost jídla. A v neposlední řadě taky potřebuju, aby si uvařený pokrm s námi mohl dát i Olí. Proto, ač byste to u mě asi nečekali, objevuje se tu dnes v hlavní roli červená čočka – potravina, kterou můj „výživový guru“ Ondra vždycky vychvaluje až do nebes a slibuje, že když ji budu večeřet každý den, určitě brzo zhubnu :-D. No… k tomuto pokusu jsem se zatím neodhodlala, nicméně vám můžu garantovat, že tento recept si získává pevné místo v našem domácím jídelníčku. A to je co říct!

  • 1 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • olivový olej
  • 400g červené čočky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • vejce (dle počtu strávníků)
  • sůl a pepř
  • 1 hrst hladkolisté petržele či jiné oblíbené bylinky

Cibuli, řapíkatý celer a mrkev očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci rozpálíme olej a zeleninu na středním plameni orestujeme, aby nám změkla. Asi po 5 minutách přisypeme čočku, promícháme ji se zeleninou, přidáme tymián a přilejeme vodu tak, aby tekutina sahala asi centimetr pod hladinu obsahu hrnce. Přiklopíme, stáhneme plamen a necháme asi 15 minut pomalu vařit. Občas čočku zkontrolujeme, případně doplníme trochu tekutiny.

No a to je celé kouzlo 🙂 Hotovou čočku dochutíme solí a pepřem, zasypeme nasekanou petrželí a podáváme s volským okem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *